Kew Gardens Hills Library 

LERA was the structural engineer for a comprehensive renovation to the Queens Library Kew Gardens Hills branch, expanding the original 8,660-sf library building, built in 1966, by 3,000 sf. Improvements include new interiors, MEP upgrades, full ADA accessibility and a sloped green roof that reduces energy consumption and manages stormwater runoff, helping the building to achieve LEED Silver certification.


The 1-story structure is clad in glass fiber reinforced concrete (GFRC) panels cast in a curtain-like form of vertical folds. The GFRC façade is supported by a sloped, architecturally-exposed concrete beam that wraps the perimeter and creates a distinctive geometry. Only two columns, architecturally exposed and pulled back, support this beam, preserving the exterior openness and providing maximum interior flexibility.

Location

Queens, NY

 

Client  

NYC Department of Design & Construction

 

Architect

Work Architecture Company

 

Awards

Award of Merit - Architecture, 2018

American Institute of Architects New York (AIA NY) Design Awards

 

MASterworks Award - Best New Urban Amenity, 2018

The Municipal Art Society of New York (MAS NYC)

 

Finalist - New Buildings, 2018 SEAoNY Excellence in Structural Engineering (EiSE)